Automobili

Renault Kiger (2021): Novi terenac od 4 metra

Kao Dacia to bi takođe bilo nešto za Evropu, zar ne?
Različita tržišta, različiti modeli: Renault je aktivan širom sveta i uvek iznenađuje posebnim automobilima za Kinu, Južnu Ameriku ili Indiju. Sa novim kompaktnim SUV-om Kiger, Renault jača svoje prisustvo na važnom indijskom tržištu.

Novi razvoj u formatu od 3,99 metara, pogodnom za grad, iznenađuje svojim dinamičnim dizajnom, modernom kabinom sa savremenom informativnom zabavom i prostranom unutrašnjošću. Novo razvijeni trocilindrični turbo-benzinski motor sa najnovijom tehnologijom služi kao motor.

Posle mnogo manji kvid (a relativna na Dacia Spring ) je Logan i 4,00 metara dužine Triber, Reno Kiger je četvrti model brenda na indijskom tržištu. Renault se etablirao na potkontinentu kao najjači evropski dobavljač u pogledu prodaje.

Sa Kigerom, Renault želi da proširi svoju poziciju u segmentu koji dinamično raste. Udeo SUV modela u klasi malih automobila (B segment) u Indiji se više nego udvostručio od 2015. godine, sa 15 na 34 procenta.

Pogledajmo izbliza Kigera: Prednji deo podseća na novu Daciju Sandero, ali i na Dačiju proleće. Pogled straga pokazuje paralele sa Renault Captur-om. Pored toga, postoje tipični SUV elementi kao što je zaštita od nabora koji se provlači oko vozila i funkcionalne krovne šine, kao i povećani klirens od 20,5 centimetara.

Dnevna LED svetla, točkovi postavljeni daleko u uglove i opciona dvobojna završna obrada zaokružuju moderan izgled koji je usmeren na urbane ciljne grupe.

Međuosovinsko rastojanje od 2,50 metara čini osnovu za ono što Renault kaže da je u novom Kigeru velikodušno u prostoru. Petosed, dugačak samo 3,99 metara, ima zapreminu prtljažnika od 405 litara. Kada se preklopi zadnje sedište, nosivost se povećava na 879 litara.

Još jedna karakteristika enterijera u vrhunskoj opremi je informativno-zabavni sistem sa 8-inčnim (20,3 centimetra) ekranom osetljivim na dodir, bežičnom integracijom pametnih telefona i prepoznavanjem glasa putem Apple CarPlai-a i Android Auto-a, koji je ergonomski pozicioniran u vidnom polju vozača. Spontano se pomalo podsećamo na novu Daciju Sandero.

U zavisnosti od opreme, na raspolaganju su i sistem Multi-Sense za personalizaciju iskustva vožnje i sistem za ulazak i start bez ključa.

Dva 1,0-litarska trocilindrična benzinska motora dostupna su kao motori. Pored atmosferske varijante motora sa 72 ks, 5-stepenim ručnim menjačem ili automatizovanim Easi-R menjačem, Renault za Kiger nudi i turbo varijantu sa 100 ks.

Vrhunski motor u SUV modelu mobiliše maksimalni obrtni momenat od 160 Nm i omogućava potrošnju goriva od 5 litara super na 100 kilometara. Renault kombinuje turbo motor sa 5-stepenim ručnim menjačem ili CVT menjačem. Izgleda da su oba motora izvedena iz Sanderovih 1,0-litarskih jedinica. Tamo isporučuju 67 i 91 ks ili 101 ks sa TNG-om.

Sada, gledajući Renault Kiger, pitamo se: Ne bi li to bilo nešto i za Evropu? Što se tiče veličine, da bi se svrstati ispod duge 4,23 metara Captur . Uzgred, poput Clia i Sandera, Captur koristi takozvanu CMF-B platformu. Suprotno tome, Kiger je na CMF-A + i stoga je bliži Dacia Spring-u.

Naravno, Renault Kiger je jeftin za proizvodnju zahvaljujući proizvodnji u Indiji. Pored toga, u Evropi bi postojali viši bezbednosni standardi. Međutim, čini se da Kiger nije apsolutno jeftin model. A u Dacia opsegu i dalje bi bilo mesta za SUV između Springa i Dustera. Međutim, izgleda da je ova uloga za sada dodeljena novom Sandero Stepvaiu.

Izvor,Detaljno.org

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close