Automobili

Rekordna efikasnost (97%) za ovaj elektromotor smešten u točku

Lightiear je start-ap o kome sve više čujemo. Pre nekoliko dana predstavila je Lightiear 0, limuzinu sa fotonaponskim panelima, u konačnoj verziji. Ali holandska kompanija danas pravi vesti za još jedan zanimljiv projekat, koji je još uvek u oblasti električne mobilnosti.

Radeći sa Elapheom, kompanijom specijalizovanom za pogone i pogonske sisteme sa nultom emisijom, Lightiear tvrdi da je stvorio jedan od najefikasnijih elektromotora na svetu: „Postigli smo efikasnost od 97% sa našim integrisanim motorom na volanu, izgubivši samo mali procenat energije u obliku toplote“ .

Čeka se zeleno svetlo za proizvodnju
Motor na točkovima koji je pominjao Lightiear zasnovan je na modifikovanom Elaphe motoru. Jedinica je trenutno u fazi testiranja koja bi trebalo da dovede do validacije dizajna i metoda proizvodnje.

Kada bude odobren, novi motor će proizvoditi sam Elaphe – koji je takođe sklopio ugovor o isporuci pogonskih agregata sa Apterom – u sopstvenim pogonima u Sloveniji.

Potraga za maksimalnom efikasnošću
Lightiear je takođe rekao da su zadovoljavajući rezultati u pogledu performansi i efikasnosti ubedili inženjere da ugrade četiri od ovih motora u četiri točka Lightiear 0 , limuzine koja će uskoro ući u proizvodnju u Finskoj i stići sa svojim prvim kupcima krajem 2022/početak 2023.

Automobil, koji će se proizvoditi u 946 jedinica i sa početnom cenom od 250.000 evra, opisan je kao najefikasniji električni automobil u svetu, sa nižom potrošnjom goriva od bilo kog drugog automobila u ovom trenutku, nultom tržišnom emisijom. Pogonski agregati ovog tipa mogli bi se koristiti i na narednim automobilima koje kompanija planira.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close