Automobili

Predstavljen novi tip trkač Ford Mustang

Ovo je novi prototip Ford Mustang Mach-E 1400. Radi se o izrazito modifikovanoj verziji Fordovog novog potpuno električnog SUV-a koji je namenjen samo praćenju, a koji je sagrađen u saradnji sa američkim stručnjakom za podešavanje RTR.

Prototip Mach-E 1400 deli svoje telo u beloj boji sa SUV-om koji je spreman za proizvodnju, ali tu se završavaju sličnosti. Svaki komad standardne opreme za trčanje i šasiju standardnog automobila je unapređen kako bi odgovarao potrebama trkačkih krugova i drift-a.

• Otkriven jednokratni potpuno električni Ford Mustang Cobra Jet 1400 dragster

Nadogradnje uključuju podesivo ogibljenje, veće Brembo kočnice, poboljšani elektronski servo kočnicu i novu hidrauličnu ručnu kočnicu koja je posebno dizajnirana kako bi SUV olakšao vožnju. Fordov nadograđeni sistem upravljanja je takođe podesiv i ima jedinstvena podešavanja za trkačke staze ili zanašanja, a poslednja opcija nudi veći ugao upravljanja kako bi vozač mogao bolje da kontroliše klizanje.

Pogonski sklop Mustang Mach-E 1400 poseduje sedam elektromotora, što je četiri više od SUV vozila koji idu na put. Postoje tri motora za prednju osovinu i četiri zadnja, koji su postavljeni na diferencijale svakog automobila i daju maksimalnu kombinovanu snagu od 1400 KS.

Motori su takođe u potpunosti podesivi, nudeći vozaču mogućnost izbora prednjeg, zadnjeg ili pogona na sva četiri točka. Napaja ih specijalno razvijena baterija od nikla-mangan-kobalta od 56,8kVh, a podržava ih sistem hlađenja za velika opterećenja, za koji Ford kaže da će smanjiti količinu vremena hlađenja između pokretanja.

Ford je takođe opremio prototip trkač sa agresivnim karoserijskim kompletom koji sadrži razvučene lukove točkova, šire bočne suknje, duboki prednji razdelnik, ogromni zadnji difuzor i ogromno zadnje krilo. Iz kompanije kažu da ovi dodaci pružaju funkcionalne aerodinamičke prednosti, uz tvrdnje o 1.000 kilograma snage pri 160mph.

Mustang Mach-E 1400 takođe služi kao testni ležaj za Fordovu nadolazeću tehnologiju. Na primer, poklopac SUV-a izrađen je od laganog organskog kompozitnog vlakna, za koje firma kaže da ima potencijal da deluje kao alternativa tradicionalnim kompozitima od karbonskih vlakana.

Ford je naručio projekat reklamiranja performansi Mustang Mach-E i pridružio se rastućem rasponu prototipskih električnih vozila, kao što su Mustang Cobra Jet 1400 dragster i nadolazeći potpuno električni F-150 pikap.

Američka kompanija punu težinu baca iza elektrifikacije, ulažući u tehnologiju više od 11,5 milijardi dolara na svojim svetskim tržištima. Mustang Mach-E okrenut potrošačima dostupan je za naručivanje, a prve evropske isporuke očekuju se početkom 2021. godine.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close