Automobili

Pre istorijske Pume postojao je Ford Ghia Arioso

Ford Ghia Arioso je debitovao 1994. godine kao dizajnerska vežba za budući sportski kupe sa 4 sedišta , zasnovan na platformi tada novog Ford Mondea .

Dizajniran sa najsavremenijim tehnologijama i opremljen velikim 2,5-litarskim 24V V6 motorom , zadivljuje javnost svojim futurističkim i anticipirajućim linijama, barem delimično, od Pume narednih godina. Evo njegove priče.

Ambiciozan projekat
Ford Ghia Arioso je dizajniran sa karoserijom sa modularnim panelima od ugljeničnih vlakana , koji se lako zamenjuju u slučaju popravke i fiksiraju se direktno na aluminijumski okvir koji se nalazi ispod.

Originalni dizajn karakteriše krovni otvor i zadnji prozor koji se može uvlačiti, postavljeni na šine integrisane unutar ivica zakrivljenog krova i preklapaju se u odeljak koji se nalazi iza zadnjih sedišta.

Cilj inženjera je stvaranje multifunkcionalnog automobila , sposobnog da obavlja i funkciju kabrioleta i kupea, sa putničkim prostorom potpuno izolovanim od vremenskih nepogoda.

Na estetskom nivou, ako vas njegove linije podsećaju na nešto, to je zato što automobil predviđa, barem delimično, ono što će se videti u narednim godinama sa budućim Ford Puma kupeom .

Pozadi, svetla su dizajnirana sa nekim jarko crvenim trakama postavljenim visoko na ivicama zadnjeg branika, i slično, na neki način, svetlima na današnjim Peugeotima .

Celu celinu zatim upotpunjuju dupli izlaz izduvnih gasova i namenski aluminijumski točkovi, opremljeni gumama 250/50 ZR 17 model Pirelli P700-Z.

Godine 1996, nasledivši uspeh Ariosa, Ford je, ponovo u saradnji sa proizvođačem karoserija Ghia , predstavio Vivace , još jedan kupe 2+2 koji je još uvek na bazi Mondea i sa velikim V6 motorom na prednjem delu.

O Carrozzeria Ghia
Ako se ne sećate priče, Carrozzeria Ghia je osnovana u Torinu 1916. godine i uključena u Ford grupu 1970. godine, zajedno sa Carrozzeria Vignale , preuzetom iste godine.

Tokom godina, grupa stručnih proizvođača karoserija dizajnirala je različite automobile sa striktno evropskim karakterom za kuću, kao što je prva Ford Fiesta , na primer .

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close