Automobili

Pre 75 godina: Počela je serijska proizvodnja VV Bube

Proizvodnja civilnih serija započela je ubrzo nakon Božića 1945. godine
VV Buba započela je pre 75 godina : Serijska proizvodnja limuzine (Tip 1) započela je 27. decembra 1945 . Tako je započela uspešna priča Volksvagena i VV Grupe.

Volksvagen je prvobitno bio planiran kao prestižni projekat nacionalsocijalista. Ali umesto vozila za mase, od 1939. godine u Volfsburgu se proizvodilo naoružanje za rat. Do kraja rata, samo 630 jedinica automobila KdF napustilo je fabriku Volksvagen. Uzgred, jedan od originalnih modela iz 1939. godine nedavno je ponovo oživljen.

  1. aprila američke trupe su oslobodile fabriku Volksvagen i „Grad KdF-vagona“. Ali priča o uspehu VV Bube započela je tek pod okriljem britanske okupacije. U junu 1945. britanska vojna vlada preuzela je upravljanje Volksvagenverk GmbH. Sistemi nisu demontirani, već su korišćeni: Tip 1 je trebalo da izvršava transportne zadatke u zoni okupacije.

Major Ivan Hirst igrao je posebnu ulogu u istoriji VV-a . U godinama prinudne poljoprivrede pod uslovima obeleženim nestašicom, proizvodnja automobila bila je težak zadatak. Ali Hirst je produkciju pokrenuo sa predviđanjem i talentom za improvizaciju. Za impresivno kratko vreme uspeo je da bivšu fabriku oružja pretvori u civilno komercijalno preduzeće, kaže VV.

Već u avgustu 1945. godine vojna vlada naručila je proizvodnju 20.000 vozila. Ali u početku je bilo velikih problema sa snabdevanjem radne snage hranom i stanovanjem, a na tekuću proizvodnju uticala je nestašica materijala i energije.

Galerija slika: Istorija VV-a: Oslobođenje fabrike VV
Istorija VV: Oslobođenje fabrike VV
13 slike
Uprkos ovim okolnostima, prva VV limuzina sišla je s proizvodne trake ubrzo nakon Božića . Do kraja 1945. godine proizvedeno je ukupno 55 vozila. Od 1946. do valutne reforme proizvedeno je oko 1.000 vozila mesečno. Britanci, koji su bili odgovorni do jeseni 1949, uspostavili su službu za korisnike i sistem prodaje i počeli da izvoze limuzinu u leto 1947.

Odluka o masovnoj proizvodnji Volksvagena Tipe 1 samo nekoliko meseci nakon rata dovela je VV u dobru početnu poziciju kada je došlo do ekonomskog uspona nakon uvođenja D-Marka.

Pod nezvaničnim imenom VV Beetle , Tipe 1 je postao popularniji širom sveta od bilo kog drugog modela automobila. Takođe je vodeći u pogledu vremena proizvodnje i broja jedinica: Tek nakon što je izgrađeno 21.529.464 jedinica, uključujući 15.8 miliona iz nemačke proizvodnje, VV zaustavlja proizvodnju u Meksiku u julu 2003. godine.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close