Automobili

Od platformi do baterija, Renault pojačava električnu energiju

Znamo više o električnoj budućnosti Renaulta (i Alpine-a!).
Renault je jedan od prvih proizvođača koji se kladio i usvaja električnu energiju. I dolaskom Luce De Mea na čelo grupe, još iskrenije se okrenuo mobilnosti budućnosti.

Povodom događaja Evais , Luca De Meo dao je pregled onoga što Renault planira za ne tako daleku budućnost. “Odlučili smo da elektrifikaciju potisnemo još više. Fokusiraćemo se na duboku reorganizaciju kompanije, na nove tehnologije koje nam omogućavaju da dobijemo efikasniju proizvodnju, a radićemo i na drugom životnom veku baterija.”

Plan za 2030
“Cilj je – nastavlja De Meo – uspostaviti se kao najzelenija grupa u Evropi kombinacijom do 2030. godine u kojoj će 90% prodanih automobila biti isključivo električno. Uvereni smo, jer smo od 2009. godine već uložili 5 milijardi evra u elektrifikaciju i uložićemo još 10 u narednih 5 godina. To će nas dovesti do toga da u narednih 10 godina prepolovimo troškove baterija i smatramo da smo već prepolovili u odnosu na pre 10 godina “.

Rođenje ElectriCiti-a
Već nedavno najavljen, ElectriCiti će se roditi iz sindikata triju Renault fabrika u Francuskoj: Douai, Maubeuge i Ruitz. Ove proizvodne lokacije biće usredsređene na proizvodnju električnih vozila i, kada budu potpuno operativne, do 2025. godine imaće ukupan proizvodni kapacitet od 400.000 automobila.

Rođenje ElectriCiti-a nudiće mnoge prednosti. Pre svega, zahvaljujući optimizaciji mreže dobavljača i spajanju određenog broja pomoćnih instalacija u centralizovane celine, pored otvaranja 700 novih radnih mesta, omogućiće smanjenje troškova za 3%. Pored toga, da bi skratila lanac vrednosti, koristiće i novu fabriku baterija koja će dostići 24 GVh godišnje.

Tri stuba proizvodnje
Udaja za elektrifikaciju znači proizvodnju električnih automobila. Sa ove tačke gledišta, Renault je krenuo da oživi sledeću električnu seriju novim platformama, novim motorima i novim baterijama. A Renault će koristiti dve modularne platforme:

CMF-EV, posvećen automobilima iz segmenta C i D, debitovaće 2022. godine sa električnim Meganom i koristiće se 2025. godine za proizvodnju 700.000 vozila godišnje
CMF-BEV, posvećen automobilima iz B segmenta, debitovaće 2025. godine sa Renault 5 i, nakon što bude potpuno operativan, koristiće se za proizvodnju 3 miliona gradskih automobila bez emisije štetnih gasova godišnje.
Sve više kompaktnih motora
Što se tiče motora, Renault koristi sinhrone jedinice sa namotanim rotorom (takođe govorimo o električnom pobuđivanju). Prednost ovih EESM (Električno uzbuđenih sinhronih motora) motora je u tome što ne usvajaju retko zemaljske magnete, zbog čega će kompanija i dalje montirati ovu vrstu pogonskog sklopa na svoja električna vozila. Pored toga, oni su takođe najefikasniji u uslovima vožnje na autoputu ili srednjem opterećenju i optimizuju potrošnju energije u mešovitim uslovima.

Uskoro će doći do razvoja, a 2024. godine Renault će predstaviti novu generaciju EEMS-a, efikasniju i kompaktniju. Zahvaljujući saradnji sa STMicroelectronics-om, oni će biti uključeni u sistem „sve u 1“ koji će, od 2025. godine, pored novog motora, sadržati i sistem pod nazivom „jedna kutija“ koji uključuje svu energetsku elektroniku.

U poređenju sa tradicionalnim pogonskim sistemom, sistem „sve u jednom“ je kompaktniji za 45%, smanjuje troškove za 30%, kompatibilan je sa 800-voltnom arhitekturom i takođe smanjuje gubitak energije za 45%, što povećava efikasnost prosečan dobitak u autonomiji od oko 20 km. Ali Renault, u saradnji sa francuskim startupom Vhilot, takođe radi na aksijalnom motoru koji će na hibridne pogone stići 2025. godine i koji bi takođe mogao imati izlaze za čisto električne modele.

Svet baterija
Za razliku od ostalih proizvođača, Renault će se fokusirati isključivo na NMC baterije (nikl, mangan i kobalt). Koristiće dve vrste sličnih ćelija sa različitim tehničkim karakteristikama: jedna će biti vrhunske, sa većom gustinom energije, a druga će biti manje napredna, pogodna za gradske automobile. To je ono što ćemo naći na nestrpljivo iščekivanim Renault 5 i Renault 4 , što je proizvođač u Losangeu potvrdio i trenutno razvija pod kodnim imenom 4ever.

Pored tehnologije u strogom smislu, zahvaljujući ovim baterijama, kompanija će moći da ponudi čitav niz pomoćnih usluga, kao što je povezivanje vozila na mrežu ili stvaranje skladišnih prostora, što će omogućiti da sve više integriše električni automobil u održivi ekosistem.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close