Uncategorized

Mercedes najavljuje prelazak na potpuno električnu energiju od 2030. godine

Sledeće godine će predstaviti električni koncept sa dometom od preko 1.000 km.
Ne postoji nijedan proizvođač koji ne pojača elektrifikaciju svog asortimana ili koji ne namerava da pređe na svu električnu energiju u manje ili više bliskoj budućnosti. Posle Jaguara, Lotusa, Forda ili čak Alpinea, red je na zvezdastog proizvođača da krajem decenije najavi svoju transformaciju u proizvođača električnih automobila .

“Prelazak na električna vozila se ubrzava, posebno u luksuznom segmentu, gde Mercedes-Benz ima svoje mesto. Prelomna tačka se približava i mi ćemo biti spremni kada tržišta do kraja decenije postanu potpuno električna.”, Rekao je Ola Kallenius , Izvršni direktor kompanija Daimler AG i Mercedes-Benz AG.

Pre toga, a od 2022. godine Mercedes će nuditi električni automobil u svakom segmentu. Kao i Peugeot, svaki kupac će moći da izabere termalno vozilo ili električnu alternativu. Mercedes zato ulaže velika sredstva u razvoj vozila na baterije, planira da potroši više od 40 milijardi evra između 2022. i 2030. godine .

Njegova ulaganja će brzo uroditi plodom, na primer, 2025. godine nemački proizvođač će lansirati tri platforme isključivo namenjene električnim automobilima (od tog datuma više neće lansirati arhitekturu namenjenu termalnim automobilima).

Platforma MB.EA : Biće namenjena srednje do velikim električnim automobilima
Platforma AMG.EA : Kao što joj samo ime govori, biće rezervisana za električne sportske automobile kompanije Mercedes-AMG.
Platforma VAN.EA : Opremaće kombije i laka komercijalna vozila

Proizvođač takođe planira da svečano osam Gigafactories da proizvede se baterija više od 200 kVh . Takođe namerava da poveća autonomiju svojih baterija, posebno korišćenjem kompozita silicijum-ugljenik u anodi baterije. On veruje da “će obezbediti bez presedana autonomiju, pa čak i kraće vreme punjenja . “

  1. godine imaćemo prvi uvid u Mercedesovu električnu budućnost sa Vision EKKSKS konceptom . Ovaj električni automobil ima stvarnu i reklamiranu autonomiju veću od 1000 km.

“Naša glavna dužnost u ovoj transformaciji je da ubedimo kupce da krenu u akciju ubedljivim proizvodima. Za Mercedes-Benz, vodeći automobil EKS je samo početak ove nove ere”, rekao je Kallenius.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close