Automobili

Mercedes 300 SLR Uhlenhaut: najskuplji automobil na svetu

Pre nekoliko dana smo u našim kolumnama pominjali izuzetnu prodaju koja bi se odvijala u najvećoj tajnosti u Nemačkoj . Zaista, prema nekoliko izvora, Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe „Srebrna strela“ iz 1954. godine prodat je na privatnoj aukciji za skromnu sumu od 135 miliona evra.

Danas je, sigurni smo, najskuplji automobil na svetu jedan od dva Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe. Prodat je za 135 miliona evra na privatnim aukcijama koje su organizovali Mercedes i RM Sotbi u blizini svog muzeja u Štutgartu. Događaju je prisustvovalo nekoliko kolekcionara odabranih od strane brenda.

U prvih 10 najskupljih objekata prodatih na aukciji
Informaciju su potvrdili Mercedes i aukcijska kuća saopštenjem za javnost. Pored toga, Mercedes „300 SLR sada je među 10 najskupljih predmeta ikada prodatih na aukciji“ , pohvalio se RM Sotbi u svom saopštenju za javnost.

To je ujedno i (nezvanični) rekord za najskuplji automobil na svetu. Podsećanja radi, automobil koji drži ovaj „rekord” trenutno je Ferari 250 GTO koji je pre četiri godine prodat za 70 miliona evra.

S obzirom na istorijsku vrednost modela koji se puštaju u prodaju, Mercedes je želeo da osigura da automobili završe u „dobrim rukama“ i da se mogu čuvati s pažnjom i pažnjom.

Najskuplji od svih
Prodati Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe je šasija 0008/55, druga od samo dva primerka koja je koristio i dizajnirao Rudolf Ulenhaut, dizajner Daimler-Benza 1950-ih.

Većina trkačkih modela iz ove ere prodata je putem privatnih rasprodaja ili aukcija. Na primer, 300 SLR kupljen je 2004. za oko 12,5 miliona dolara (12 miliona evra), dok je 2013. isti automobil koji je vozio Huan Manuel Fanđo tokom šampionata Formule 1 1954. prodat za 29,6 miliona dolara (oko 28,5 miliona evra) .

Auto koji ćemo ponovo videti
Automobil, koji je, kao i drugi primerak, bio u vlasništvu Mercedes-Benza, prodat je privatnom kolekcionaru, a prihod od prodaje „biće upotrebljen za osnivanje međunarodnog ‘Mercedes-Benz fonda’ za stipendije i obuku mladih ljudi u nauci o životnoj sredini i dekarbonizaciji“ , prema RM Sothebi’s-u.

Kupac automobila pristao je da svoje vozilo predstavi javnosti na izuzetnim događajima, dok će drugi primerak ostati vlasništvo Mercedes-Benza, koji će ga i dalje izlagati u svom muzeju u Štutgartu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close