Automobili

Koliko električni automobil zapravo troši?

Kada su u pitanju električni automobili, uvek govorimo o vremenu punjenja i dometu. Iako tehnologija napreduje velikim koracima, mnogi vozači i dalje pate od „anksioznosti dometa“ ili se plaše da će predugo ostati na stanici za punjenje.

Ali koliko zapravo troši električni automobil ? U stvarnosti, nema pravog odgovora, jer postoji toliko mnogo faktora koje treba uzeti u obzir. Pokušajmo da vidimo jasnije sa ovim malim vodičem.

Između trenja i otpora
Automobil, bez obzira na vrstu napajanja, troši manje ili više u zavisnosti od čitavog niza faktora. Otpor, na primer, koji se daje i koeficijentom aerodinamičkog prodora i trenjem guma o asfalt.

U ove dve oblasti, pojava električnih vozila svakako je naterala proizvođače da naprave ogromne korake. O tome svedoče generalno veoma čiste linije modernih modela sa nultom emisijom (sa šiljastim prednjim krajevima, povučenim zadnjim krajevima, retrovizorima u obliku suze ili uvlačivim kvakama na vratima, da spomenemo samo neke) i čudnim dimenzijama guma. (takođe kao namenska jedinjenja) koje često vidite na automobilima koji se napajaju samo na baterije.

Energetska efikasnost
Postoje i faktori koji mnogo više utiču na potrošnju energije električnog automobila nego benzinskog automobila. To su oni koji se odnose na utrošak energije neophodan za rad pomoćne opreme. Prednja svetla, infotainment sistem i, pre svega, klima.

Upravo je sistem klimatizacije ono što je malo pokušaja i greške za vozače automobila sa nultom emisijom štetnih gasova. Leti, na primer, nije neuobičajeno da poželite da ohladite putničku kabinu i da vidite – pritiskom na dugme za pokretanje sistema – preostali domet koji je predvideo računar na vozilu da se smanji za 30, 40 ili čak 50 km. Ali svi takođe znamo da leti radi termalni automobil sa klima uređajem

Grad dobrodošlice
Konačno, postoji zanimljiva misao u vezi sa vrstom puta kojim se vozite. Sa ove tačke gledišta, možemo čak reći da električni automobil ima ponašanje suprotno od ponašanja automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

U gradu, električni automobil troši malo. Manje nego na vangradskim putevima ili na autoputu, ovo drugo je najgori scenario. Zaista, u saobraćaju, električni automobil ima koristi od regenerativnog kočenja, koje se aktivira kada usporite i puni bateriju kad god ne držite nogu na papučici gasa.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close