Automobili

Kako Lancia namerava da postane vrhunski brend?

Vrednovanje prošlosti, kapitalizacija sadašnjosti i što bolje tumačenje budućnosti: ovako se Lancia sprema da povrati svoje mesto među premium brendovima, ali pre svega da preuzme svoju ulogu u kompleksnoj strategiji Stellantis grupe, koja je pridružio se Alfa Romeu, Maseratiju i DS-u u svetu premijum brendova.

Projekat se zasniva na specifičnim izborima koji se tiču proizvoda i komercijalnog aspekta, ali i nizu industrijskih i etičkih vrednosti koje će se dodati tradiciji brenda.

Manje “mali” Ipsilon
Kao premijum brend, Lancia će se vratiti u više segmente, ali za sada ima koristi od još uvek zapanjujućeg uspeha Ipsilona, i dalje lidera u prodaji u B segmentu u Italiji. Osim što je obezbedio opstanak brenda, mali Italijan je uspeo da očuva svoj imidž i predstavi se kao polazna tačka za napredovanje na tržištu.

Stoga ne čudi što je prvi novi model, koji se očekuje 2024. godine, njegov naslednik, čak i ako to zaista neće biti isti automobil kao danas, kako je najavio šef brenda Luka Napolitano na konferenciji za novinare:

“Novi Ipsilon je sada praktično završen u smislu dizajna: biće dugačak oko 4 metra, muževniji, više evropski, više ‘poprečni’. Veoma drugačiji od sadašnjeg, imaće revolucionarni enterijer i koštaće više, jer će imati više tehnologije, sadržaja i različitih dimenzija“.

A ostali?
Ali posle Ipsilona? Strategija, koja je već najavljena u planu „Dare Forvard 2030“, biće oblikovana sa najmanje tri lansiranja u razmaku od dve godine i dovešće do potpunog prelaska na električnu energiju za šest godina.

„Od 2026. svi novi modeli koje lansiramo biće isključivo električni, a od 2028. 100% prodaje brenda biće električni automobili.

Ovo potvrđuje da će novi Ipsilon takođe u početku imati samo delimično elektrificirane verzije, ali će one biti povučene u roku od pet godina, ostavljajući polje potpuno otvoreno za električne. Za druga dva modela, za koje se očekuje da budu rođeni na STLA Small i Medium platformama, potvrda ranih pregleda je intrigantna.

„Onaj koji ćemo lansirati 2026. biće vodeći električni automobil od 4,6 metara, koji se graniči sa C SUV segmentom. manje važi kao konačni izbor. Treći model, koji stiže 2028. godine, nosiće ime Delta i biće mišićav, geometrijski i moćan. Sviđaju mi se prve skice. Voleo bih da pravim i HF verzije: za sada je san, idemo malim koracima i ako bude dobro… Ima i zanimljivih unikatnih modela, ali za sada nisu povezani sa brendom koji će za nekoliko godina biti potpuno električni”

Nazad u prošlost ?
Nasleđe će svakako predstavljati snažnu tačku podrške za Lanciu, ali kompanija namerava da ga mudro iskoristi: primeri veoma bliski grupi, kao što je Fiat 500, pokazali su nam da nasleđe može biti odličan argument. komercijalno, ali u U slučaju Lancie, pokušaji iz skorije prošlosti (kao što je Chrislerova Thema, ali i najnovija Delta koja nikada nije ubedila sve) donekle su potkopali privlačnost klasičnih referenci, koje će biti prisutne, ali u novom obliku.

„Direktno podsećanje na tako slavnu prošlost uvek je malo opasno, ali mi ćemo to činiti sa ciljem da je modernizujemo što je više moguće, reinterpretirajući elemente inspirisane nezaboravnim modelima u savremenom ključu.

Manje dilera i više e-trgovine
U skladu sa smernicama Stellantis grupe, menjaće se i prodajna mreža: grupa je već dugo izjavila da želi da smanji veličinu i sve više digitalizuje prodajnu mrežu, a posebno Lancia ima za cilj da dostigne 50% onlajn prodaje.

Istovremeno, moraju se preduzeti mere za ponovno otvaranje inostranih tržišta: u tu svrhu već je napravljena posebna kancelarija u novom sedištu brenda, smeštena u zgradi u ulici Via Plava 80 gde je centar stila u režiji Žan-Pjera Plouea. .

“Za nekoliko dana ćemo najaviti povratak na 4-5 tržišta, a zatim ćemo vremenom doći do 60 već identifikovanih gradova i 100 već identifikovanih dilera. To će biti manje kapilarna mreža sa izložbenim prostorima koji nisu ogromni, ali će imati Uticaj. Takođe planiramo malo smanjenje 220 italijanskih lokala. Želimo da idemo tamo gde se ceni italijanski način života, gde se kupuje umetnost, elegancija i italijanska hrana van Evrope? To je mogućnost, ali trenutno nije prioritet .”

Tri stuba Lanćine obnove
Intrinzičnoj vrednosti brenda, Lancia sada namerava da doda viziju zasnovanu na tri fundamentalne tačke: održivost, pažnja prema klijentima i etika. O prve dve tačke nema mnogo šta da se kaže što već nije u programskom manifestu svih ostalih proizvođača u Evropi i drugde poslednjih godina, a to su elektrifikacija, proizvodnja niske emisije, ekološki materijali, reciklaža i pružanje usluga, posebno kroz specifične tehnologije i softver.

Što se tiče etike, koja se delimično ogleda u prve dve tačke, Lancia je već odlučila da podrži žene, promovišući kulturu poštovanja i inkluzije. Prvi čin je reklama, sa glumicom Kristijanom Kapotondi. U budućnosti će ova poruka biti artikulisana novim inicijativama i novim porukama.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close