Automobili

Kako Formula E priprema električne automobile sutrašnjice

Tu i tamo netko postavi pitanje čemu služi Formula E? Zabava, naravno. No, jesu li električni jednosjedi koji voze na stazama diljem svijeta toliko popularni da opravdavaju ulaganja i trud? Pitanja koja bi mogla imati smisla da ne postoji još jedan još važniji aspekt: ​​Formula E je strateška za proizvođače, za ono što dolazi i za komuniciranje električne energije.

S druge strane, to je ono što motorsport radi: osim što je zabavan i uzbudljiv, on omogućuje proizvođačima da se testiraju i razviju rješenja koja bi u budućnosti mogla naći mjesto na serijskim automobilima. I promovirajte svoj imidž. Uvijek je tako bilo i uvijek će tako biti, bez obzira na pogonske sklopove.

Pitanje za trening
James Barclay je to bolje objasnio tijekom okruglog stola organiziranog povodom Velike nagrade Misana, šeste etape svjetskog prvenstva Formule E 2024.

Najbolji videozapisi:

“Mislim da ako proizvođač želi platformu za promicanje svojih električnih vozila, ako želi platformu za demonstraciju svojih sposobnosti i ako želi platformu koju će koristiti kao testnu platformu za razvoj tehnologije električnih vozila, ne postoji bolje prvenstvo na svijetu . svijet jer ovo je vrhunac električnih utrka. […] Budući da većina proizvođača automobila prelazi na električnu budućnost, ovo je nevjerojatno uzbudljivo mjesto.”

Rasprava koja se odnosi na Formulu 1, vrhunac “sagorijevanja” motosporta, gdje je utjecaj na proizvod “za sve” značajno smanjen. Bilo je i ima automobila proizašlih iz iskustva Cirkusa, ali svakako razni Ferrari LaFerrari, Mercedes AMG-One ili McLarenP1 nisu svakodnevni modeli.

Za Formulu E je drugačije. Jer osim performansi – bez obzira na gorivo, u motosportu je važno završiti prvi – stvarno važno pitanje je učinkovitost.

“Ovo je inkubator, testna platforma za najnaprednije tehnologije električnih vozila. Ovi bolidi Formule E su najnaprednija i najučinkovitija električna vozila na svijetu, a koristimo energiju koja je jednaka pet litara goriva pri brzini od 180 milja na sat (289,6 km/h) je nevjerojatno, zar ne? Ako to usporedim s automobilom s unutarnjim izgaranjem, to je pet ili šest puta veća količina energije u litrama goriva učiti “

S padina na cestu
Sada: kako sve to znanje primijeniti na automobile koji će se u budućnosti redovito prodavati? Barclay je naveo dva primjera:

“Odjel motosporta nije uključen [u razvoj električne proizvodnje, ur.], ali sjajna je stvar što ostatak JLR-a ima pristup onome što radi trkaći tim. Bili smo prvi tim koji je koristio silicijev karbid u našoj Formuli E automobil i tehnologija silicijevog karbida bit će prisutni na svim budućim vozilima JLR-a. Prošle smo godine u trkaćem timu najavili našu suradnju s baznim uljima koja koristimo u automobilu i to ćemo usvojiti pristup kako bismo svim našim budućim vozilima omogućili da postignu veću cirkularnost. Umjesto da nastavljamo proizvoditi nova maziva, možemo ih poboljšati i ponovno upotrijebiti, čime se smanjuje ekološki otisak i poboljšava cirkularnost.”

Iskustva motosporta koja će donijeti koristi proizvodnim modelima, koja se također protežu i “iza kulisa”. Zapravo, ako hardverski dio zadrži svoju važnost, s električnim dio softver postaje sve središnji u upravljanju pogonskim sklopom i šire.

Povezani Clanci

Back to top button
Close
Close