Automobili

Hajde da se spremimo za kupovinu automobila bez hroma

Neke kuće su ih već eliminisale, druge će to učiniti. Svi će, izgleda, morati da ga uklone od sledeće godine. Hrom na automobilima izgleda kao da im ponestaje sati. Ne zbog estetskog izbora, preferirajući druge tretmane i materijale, već radi zaštite zdravlja i životne sredine.

Heksavalentni hrom , jedan od najvažnijih i opasnih zagađivača životne sredine, porastao je u doku . Štetan i kancerogen element koji se u velikim količinama ispušta u životnu sredinu, posebno kao rezultat aktivnosti kao što je hromiranje metala koji je, prema istraživanjima, 500 puta toksičniji od emisije izduvnih gasova dizel motora .

Od Evrope do sveta
Iz tog razloga, kako prenosi Autokar , Evropska unija je stavila na sto predlog zabrane od 2024. godine , a očigledno i drugi delovi sveta proučavaju takve akcije, posebno u Kaliforniji.

Nekoliko meseci da bi se proizvođačima omogućilo da pronađu alternative hromiranim elementima prisutnim na karoseriji i unutrašnjosti automobila. Možda se odlučiti za potpuno nova rešenja, kako je predložio Žil Vidal, glavni dizajner Renoa , koji se nada drugačijoj budućnosti bez „hromiranih“ elemenata.

„ Rešenja koja ne zagađuju život se proučavaju , ali se nadam da postoje razlozi zbog kojih možemo intuitivno da se udaljimo od njih“, rekao je on za Autokar . „Vreme je da malo promenite tabele i otvorite svoj um izvan hroma: postoje održivije alternative“.

Francuska kuća već napreduje sa završnim obradama od škriljevca i plute, dok se drugi graditelji okreću procesima kao što su niklovanje i cinkovanje ili premazivanje termičkim sprejom.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close