Automobili

Evropa radi na svojim električnim stanicama za punjenje

Evropske države su se složile da “ubrzaju” postavljanje mreže stanica za punjenje električnih vozila, rekao je francuski ministar saobraćaja Žan Batist DŽebari u utorak posle neformalnog sastanka na kojem je primio svoje kolege.

„U svim evropskim zemljama postignut je konsenzus na visokom nivou da se ubrza postavljanje stanica za punjenje “, rekao je ministar na konferenciji za novinare u Le Buržeu (Sena Sen Deni).

Da revidiramo direktivu o alternativnim gorivima (Afir), „nastojimo da u potpunosti razumemo tehnologije, njihov stepen zrelosti, da planiramo za 2030. godinu“ , podvukao je Žan-Batist DŽebari, posebno misleći na harmonizaciju terminala, njihov ekonomski model, pokrivenost ruralnih područja i potrebe za električnom energijom „bez ugljenika“ .

Ministri saobraćaja i infrastrukture, kao i predstavnici evropskih zemalja, sastali su se u ponedeljak i utorak u Muzeju vazduhoplovstva i svemira u Le Buržeu, severno od Pariza, u okviru francuskog predsedavanja Evropskom unijom.

Štaviše, „ova tranzicija jeste i biće skupa, posvećena je novim obima i to za vrlo kratko vreme“ , podvukao je Žan Batist DŽebari. „Tema kupovne moći je široko raspravljena. Moraćemo da izgradimo neophodan pristup socijalnoj pravdi“ .

Na strani vazduhoplovstva, takođe postoji „konsenzus o tehnologijama koje se mogu iskoristiti, posebno o alternativnim gorivima za kerozin – bilo da se zasnivaju na korišćenom jestivom ulju, poljoprivrednom ili šumskom otpadu – ili imaju za cilj proizvodnju sintetičkih goriva, proizvedenih od vodonika i CO2ako je moguće uhvaćen u atmosferi“ , podvukao je francuski ministar.

Sa svoje strane, evropska komesarka za saobraćaj Adina Valean izjavila je da treba da “izmenimo” ” paket mobilnosti” , set odredbi koje moraju da transformišu drumski saobraćaj u Evropi nakon teških pregovora sa zemljama centralne i istočne Evrope.

Cilj bi bio pre svega da se ne „prouzrokuju nepotrebne emisije štetnih gasova” i da se mobilišu traženi vozači produženim putovanjima kamionima u zemlje jeftinijih prevoznika. Svečani sastanak Saveta za transport, pod francuskim predsedavanjem, zakazan je za 2. jun. (sa AFP-om)

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close