Automobili

Da li će Volksvagen Golf 8 biti poslednji Golf?

Da li je osma generacija Volksvagen Golfa poslednji Golf u istoriji? Još je malo rano povući definitivnu crtu o jednom od najprodavanijih automobila na svetu, ali pitanje zaslužuje da se postavi s obzirom na evoluciju ekoloških standarda u Evropi, pa čak i generalno u svetu.

Kao što verovatno znate, standard Euro 7 , koji stiže 2027. godine, trebalo bi da označi početak kraja za motore sa unutrašnjim sagorevanjem, čak i ako oni i dalje neće biti zabranjeni. Novi standardi će biti toliko drastični da će troškovi razvoja za odobravanje motora sa unutrašnjim sagorevanjem biti previsoki za proizvođače, u kontekstu gde će, štaviše, električna energija uskoro preuzeti vodeću ulogu.

Da li se očekuje poskupljenje?
Sasvim je prirodno da bi novi šef Folksvagena, Tomas Šefer, već razmišljao da ne obnovi Golf posle osme i aktuelne generacije. Tokom intervjua datog magazinu Velt , u Nemačkoj, lider je izneo sumnju u vezi sa mogućim Volksvagen Golf 9, posebno zbog standarda Euro 7.

Prema njegovim rečima, neophodna oprema i radovi na dogradnji termo motora bili bi takvi da bi odrazili poskupljenje od 3.000 do 5.000 evra u zavisnosti od modela.

“Za mali automobil, ovi dodatni troškovi se jedva nadoknađuju. Mobilnost na početnom nivou za vozila sa unutrašnjim sagorevanjem će stoga biti znatno skuplja ,” rekao je šef Folksvagena. “Moramo da procenimo važnost razvoja novog vozila koje ne bi ostalo u katalogu sedam ili osam godina. To je izuzetno skupo. Više ćemo znati za dvanaest meseci” .

ID.3 ili električni golf?
Kada je Volksvagen ID.3 izašao, mnogi su mislili da će to biti Golf budućnosti. Ali između problema sa softverom i smanjenog kvaliteta u poređenju sa Golfom, ID.3 još uvek nije ništa poput Golfa, pa čak i ako bi prodaja mogla da se izbalansira između dva modela u narednim godinama, Folksvagen bi takođe mogao da razmisli o ponovnom lansiranju električnog Golfa.

Trenutno, Golf i dalje vodi prodaju novih automobila u Evropi, iako obim opada. Skoro su prepolovljeni u periodu od tri godine (doduše, pandemija je bila tu), 205.000 Golfova je prodato u Evropi 2021. u poređenju sa nešto više od 500.000 u 2018. i više od 400.000 u 2019.

„Ne radi se o tržišnom udelu, već o profitabilnosti. U prošlosti smo takođe nudili nišne proizvode sa ciljem da postanemo najveći proizvođač automobila na svetu. Danas je reč o tome da sistem učinimo manje složenim “, objašnjava Tomas Šefer. „Da bismo to uradili, potrebni su nam osnovni modeli koji rade veoma dobro, kao što su Buba ili Golf .

Profitabilnost, a ne obim, sada je strategija broj jedan za sve proizvođače u vreme kada je nedostatak komponenti veliki. Proizvodnja manjeg broja automobila, ali skupljih (dakle profitabilnijih) automobila, čak je omogućila nekoliko brendova da ostvare dobar profit dok su količine u slobodnom padu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close