Automobili

BMV koristi podatke kupaca da poboljša svoje automobile

Današnji automobili su puni tehnologije. Oni su pravi računari na točkovima, sposobni da obrađuju nebrojene količine podataka i da ih skladište. Uz ovlašćenje vozača , naši automobili su takođe u mogućnosti da pošalju ove vredne podatke svom proizvođaču kako bi on mogao da ih obradi, analizira i koristi za svoje R&D projekte.

U intervjuu za Carsales, menadžer projekta BMV serije 7 Kristof Fagšlunger priznao je da automobili minhenskog proizvođača već tri godine šalju podatke proizvođaču automobila . BMV ih prvenstveno koristi za poboljšanje funkcija pomoći vozaču, kao i za autonomnu vožnju .

„Ovo radimo samo uz dozvolu svakog kupca — oni moraju da se slože — i skoro 80% kupaca to čini “, rekao je Fagschlunger. „Pokazuje nam stvari kao što su kada se koristi aktivni tempomat, kako se koristi kontrola zadržavanja trake, da li postoji bilo kakva degradacija u sistemima i da li je korisnik zadovoljan da ih koristi?“

Prema Christoph Fagschlungeru, oko četiri od pet vozača pristaju da svoje podatke saopšte kompaniji . Ukupno, BMV ima 1,2 milijarde kilometara podataka o vožnji na svojim serverima . Do kraja godine, brend se nada da će dostići 2 milijarde km.

„U proseku, normalan automobil u normalnoj upotrebi bi slao podatke tri ili četiri puta dnevno, a troškove pokriva BMV.

Ove informacije su dragocene za nemački brend. Ona, na primer, zna da 60% vozača automobila opremljenih profesionalnim navigacionim sistemom koristi aktivni tempomat, ali da samo 36% njih aktivira sistem zadržavanja trake i pomoćnika za upravljanje. To nužno znači da nisu zadovoljni sa ove dve karakteristike, pa će inženjeri morati da razumeju razloge i da ih poboljšaju kako bi ih generalizovali.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close