Automobili

BMV i4 – Ekskluzivni prvi pogon, čak i u verziji M50

Čak i električni, to je pravi BMV!
Razmislite daleko unazad. A onda još malo dalje. Verovatno nećete naći mnogo BMV limuzina koje su bile omražene zbog vožnje. Upravo je to srž stvari u Minhenu. Vozačko iskustvo mora biti dobro. Donesite emocije.

Problem je u sledećem: kod električnog se doživljaj vožnje menja jednako kao i poslednji put kada smo sa klompa prešli na točkove. A nije tako lako biti emotivan kad je odjednom sve tako užasno mirno.

Velika električna ofanziva
S druge strane, BMV je veteran elektromobilnosti, čak i ako se nakon i3 i i8 proizvođačeva olovnica brzo smanjila. Ali tek sada stvari postaju zaista ozbiljne. E-ofanziva je u punom jeku. IKS3 SUV je već na tržištu, dolazi i iKs crossover, vrsta električnog Ks5 . A tu je i novi i4. Bez obzira radi li se o limuzini ili Gran Coupeu ili nečem drugom, ovaj segment je srce BMV-a i on mora pokazati ko će uzeti kapu u budućnosti.

Tako su tokom preliminarnog sastanka u razvojnom centru Maisach date prve primedbe na račun konkurencije. „Brzo ubrzanje u pravoj liniji nije dovoljno za BMV“, rekla je prezentacija. I oduševljeni menadžer projekta David Ferrufino svojoj bebi odmah daje uobičajeni BMV oreol „Ultimate Driving Machine“ .

Gran Coupe serije 4 iz budućnosti
BMV i4 zasnovan je na serijama 3 i 4. Na kraju krajeva, izgleda kao Gran Coupe serije 4 iz budućnosti. Međutim, dvostruka prednja osovina sa više nosača i zadnja osovina sa više karika već su dobro prilagođene novim uslovima.

Oba su, na primer, sigurno pričvršćena za kućište baterije, što im daje dodatnu krutost. Pored toga, staza je šira u poređenju sa serijom 3 (26 milimetara napred, 12 milimetara pozadi), a automobil ima znatno niže težište. 51 milimetar za i4 eDrive 40, 37 milimetara za i4 M50. I4 nasleđuje udare zavisne od moždanog udara od svoje braće i sestara sa motorom na izgaranje. Međutim, pozadi je vazdušno oslanjanje standardno.

340 ili 544 konjske snage … trenutno!
Za lansiranje i4 na tržište dostupne su dve varijante modela. EDrive40 sa električnim motorom pozadi, snagom od 340 ks i 430 Nm, „klasičnim“ zadnjim pogonom i potrošnjom VLTP od 16 do 20 kVh / 100 km. Vrhunski model je i4 M50 sa elektromotorom napred (190 kV) i pozadi (230 kV), za maksimalnu snagu od 544 ks i 795 Nm, električni pogon na sva četiri točka i VLTP potrošnju od 19 do 24 kVh / 100 km.

Ako vam se ove brojke potrošnje čine relativno niskim, to je zato što jesu. BMV s ponosom predstavlja svoju petu generaciju pogonske tehnologije eDrive. Ova pogonska jedinica integriše elektromotor, energetsku elektroniku i prenos u zajedničko kućište.

Ovaj princip dizajna omogućava dobijanje gustine snage koja je približno 40% veća od one kod prethodnih elektromotora. Najnovija verzija elektromotora koju je BMV razvio u kući, ima efikasnost od 93%. Takođe se odriču magneta i retkih zemalja.

Do 590 km autonomije
Tehnologija eDrive i4 takođe uključuje prilično pametno dizajniranu visokonaponsku bateriju. Da ne bi pokvario oblik “kupea”, njegova visina je samo 110 milimetara. Sastoji se od 811 prizmatičnih ćelija (proizvedenih bez CO2) i ima bruto sadržaj energije od 83,9 kVh. Prema proizvođaču, ovo daje eDrive40 domet do 590 kilometara, a M50 do 510.

Vrednosti za koje je malo verovatno da će uplašiti Teslu. Mercedes i Audi još nemaju direktnog konkurenta u ovom segmentu, ali njihovi proizvodi, poput EKC ili e-tron , su znatno manje efikasni.

Jednosmernom strujom, BMV i4 se može napuniti snagom do 200 kV. To znači da baterija može da pređe sa 10% na 80% za oko 30 minuta. Na kućnom zidnom sanduku automobil treba da se napuni za 8,5 sati sa 11 kV.

Prvi osećaj na brodu
Posle sve ove teorije, vreme je da prvi put uđemo u ovaj i4. Model kakav vidite na fotografijama i dalje u potpunosti kamufliran. Unutrašnjost sa novim zakrivljenim ekranom, prilično monumentalnim, takođe je pokrivena tamo. Ovo je testni automobil u proizvodnji.

Prednja sedišta su kao i obično odlična, brza provera zadnjih sedišta pokazala je pristojan prostor za noge, ali relativno krutu i ​​pomalo špartansku zadnju klupu.

Snage u izobilju
EDrive 40 je prvi model u kojem ćemo se voziti. Poštediću vas apsurda izraza „voziti se u tišini na test stazi“. I verovatno zamislite da snažno pritiska pri najmanjem pritisku na gas. 0 do 100 km / h zvanično se postiže za 5,9 sekundi.

Za volanom se i4 ponaša 100% poput električnog automobila, sa papučicom gasa koja se ponaša kao kontrola za uključivanje / isključivanje: skroz dole i ubrzavate poput rakete, sve gore i primetno usporavate. A onda se sve vrati i počnete ispočetka, i samo nastavi da pritiskate. Čak i ako je brzina kojom se krećete već velika.

Galerija: BMV i4 eDrive40 (2021) prva vožnja
BMV i4 eDrive40 (2021) PreDrive
49 Slike
Prvoklasna okretnost
Nešto je drugačije sa bočnom dinamikom ovog električnog Gran Coupea. U uglovima je auto lopta. Očekivao sam tipičnu okretnost BMV-a, ali evo nas na višem nivou. Upravljanje je zapanjujuće brzo, jedan od najboljih koje je proizvođač automobila ikad uradio, a promene smera su brze, zahvaljujući koncentrisanoj težini na dnu i sredini.

Automobil se kreće šinama: ravan, čist, iznenađujuće okretan, ali i iskren, komunikativan. Pre nego što ste pokušali, možda ste pomislili da imate posla sa nečim veštačkim – ništa ne može biti drugačije.

A tu je i vuča: odlična, barem na suvim površinama. Najupečatljivije je to što ona sve radi vrlo prirodno. Nema trzaja, nema treme, vozite se udobno, ali možete se smenjivati na iznenađujuće velikim brzinama.

Prvi BMV M sa nultom emisijom
Isto važi i za prvo električno vozilo sa oznakom “M”. Uprkos standardnom prilagodljivom sportskom ogibljenju, posebno podešenom upravljaču, dodatnim prednjim podupiračima i negativnijem nagibu na prednjoj osovini, i4 M50 ne pokazuje znake prekomerne hiperaktivnosti. Umesto toga, ona se ponaša vrlo, vrlo uglađeno i samopouzdano. I istina je da je mnogo brži od eDrive40.

Galerija: BMV i4 M50 (2021) prva vožnja
BMV i4 M50 (2021) PreDrive
60 Slike
A kad ubrzate iz ugla, za razliku od BMV-a sa kDrive, gde je zadnja osovina i dalje prisutna i pomaže u zatezanju linije na izlazu, ovde skrećete ravnije. Elektronika radi preciznije i automobil ne pokazuje znakove proklizavanja pozadi.

Bavarci obećavaju 3,9 sekundi za sprint od 0 do 100 km / h. Ovo nisu nivoi Porsche Taican Turbo S-a, ali M50 takođe može da izazove mučne stomake i blede obraze. Zatim smo testirali kontrolu lansiranja : loša M2 konkurencija koja je igrala alate za poređenje pojela je više prašine od potpuno novog Disonovog kamiona.

Najbolji od svetova. Relativno je teško poverovati da je automobil težak gotovo 2,3 tone, uključujući vozača.

Na strani kočenja je i ispitanik. Naročito sa regenerativnim kočenjem: M50 može povratiti do 195 kV (u eDrive40 je 116 kV). Ako želite, pritisnite ručicu menjača sa D na B i praktično možete voziti samo sa jednom pedalom. Međutim, za svakodnevnu vožnju verovatno ima više smisla jednostavno se prebaciti na poznati iKs3 Adaptive Regeneration Mode, koji je malo poboljšan za i4.

Zaključak
Jer u celini, BMV je uspeo da stvori apsolutno impresivnu sportsku limuzinu sa ovim i4. Dobra stvar je što se u pogledu upravljanja nema mnogo šta reći u poređenju sa serijom 3 ili 4. S druge strane, ovaj automobil nudi malo uzbudljive dinamike vožnje, ali vrlo spretan i samopouzdan što bi odgovaralo mnogim benzinskim sportovima BMV-i.

Ravnoteža u korist optimizacije potrošnje energije i očuvanja resursa deluje uzorno i daje minhenskom automobilu jedinstvenu prodajnu tačku koja se ne može zanemariti. Da vidimo šta ovo daje u praksi.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close