Automobili

BMV CE-04 test – Na upravljaču novog maki električnog skutera

Kada je BMV Concept E predstavljen pre 10 godina, električna mobilnost je još uvek bila daleko od zabrinutosti kupaca. Međutim, minhenska firma će biti jedan od pionira otkrivanjem 3 godine kasnije, 2014. godine, proizvodnog modela koji direktno proističe iz nje: C Evolution. Mala revolucija u to vreme u segmentu maksi skutera jer je to bila prva nulta emisija te vrste.

Od tada, električna mobilnost je svima na umu, a BMV se vratio sa drugom generacijom velikih električnih skutera. A da bi obeležio raspoloženje i ostao korak ispred konkurencije koja je značajno porasla, Bavarac je nadogradio stilski paket BMV-om CE-04 . Ali šta krije ovaj futuristički izgled? Da li je ovaj novi dvotočkaš sa nultom emisijom najbolji saveznik urbane mobilnosti? Da bismo saznali, otišli ​​smo da ga isprobamo na sunčanim ulicama Barselone, Španija.

Pakleni pogled
Pravo iz mange, BMV CE-04 nikoga ne ostavlja ravnodušnim. A tračevi koji su u Concept Linku iz 2017. videli samo delirijum dizajnera bez budućnosti moraju da se osećaju čudno kada vide ovog pridošlicu. Jedva mudriji od prototipa, proizvodni model preuzima glavne stilske linije: ravno sedlo, grubo obrađene panele i hiperagresivan izgled, skuter u potpunosti igra na kartu minimalizma. I moramo priznati da je veoma uspešan! Rizikujući da šokirate neke kojima se to sigurno neće dopasti. Ali stilska pristrasnost je veoma jaka!

Neki detalji se ističu više od drugih, kao što je čvrst obod pozadi, sedlo koje izgleda kao da je okačeno iznad u bober stilu, prividni otvor između ovog istog sedla i pregrade za odlaganje kacige odmah ispod.

Narandžasto vetrobransko staklo tu i tamo podseća na poneki dodir iste boje, ali je pre svega simbolično, videćemo ga u vožnji. A pošto je u pitanju boja, znajte da je u konfiguratoru CE-04 standardno beo. Za veoma lepu antracit sivu, morate se odlučiti za stil Avantgarde po ceni od 225 €.

Elegantno sedlo, ako ne i udobno
Postavljen na bočno postolje, koje nestaje u dizajnu kada se podigne, BMV CE-04 se lako kreće, a visina sedišta iznosi 780 mm. Imajte na umu da je sedlo dostupno u 6 različitih konfiguracija, manje ili više kratkih, sa ili bez naslona za pilota ili za njegovog putnika, manje ili više podstavljeno, grejano…

U stvari, sedlo, ravno kao palačinka, zaslužilo bi da bude malo udobnije, a može biti i malo šire u nivou sedišta.

Okrenuti vozaču, dva otvora: jedan sa leve strane za kućište i povezivanje pametnog telefona (sa ventilacijom, molim!), koji će komunicirati sa infotainment sistemom, drugi sa desne strane koji krije utičnicu Tip 2 spremna za prijem do 6,9 kV . Između njih, BMV je uspeo da integriše 12-voltnu utičnicu.

Za razliku od koncepta koji ga je nagovestio, a koji je imao ekran koji je okruživao bazu upravljača, BMV CE-04 postavlja svoj TFT ekran od 10,25 inča odmah iza njega. Veoma čitljiv čak i na direktnoj sunčevoj svetlosti, integriše instrumentaciju, naravno, ali i navigaciju, kompjuter na vozilu, medije… Sve to se lako može kontrolisati pomoću komandi na levom delu upravljača, točka. i dugme Meni.

BMV i4 i iKs tehnologija
Pre nego što pređemo na mehanički deo, počnimo sa seciranjem imena skutera: CE-04. “C” označava paletu BMV-ovih skutera, “E” je “električni”, a “04” je neka vrsta ekvivalenta zapremine termalnog dvotočkaša. U ovom slučaju, to bi odgovaralo 400 cm3.

BMV CE-04 postoji u dve verzije: A1/B sa snagom od 11 kV (15 ks) i do 23 kV (31 ks), što omogućava modelu do 125 kubika. Verzija našeg testa je dostupna samo sa licencom za motocikl A2, snage 15 kV (20 KS) i do 31 kV (42 KS). U oba slučaja, obrtni moment je 62 Nm.

Moćan 15kV / 20hp 11kV / 15hp
Maksimalna snaga 31kV / 42hp 23kV / 31hp
Par 62Nm 62Nm
Ubrzanje 2,6 s od 0 do 50 km/h 2,7 s od 0 do 50 km/h
Maksimalna brzina 120 km/h 120 km/h
Na strani baterije, novi električni skuter iz BMV-a nudi 8,9 kVh kapaciteta, dok je autonomija najavljena za 130 km. Na strani vremena punjenja, računajte 4h20 od 0 do 100% u 10A, ili 1h40 sa opcionim 30A brzim punjačem. Šteta je samo što nema brzo punjenje jednosmernom strujom, ali u BMV-u objašnjavamo da bi to dalo dodatnu težinu vozilu.

Zapanjujuće ubrzanje
Kada izvadimo (i stavimo) našu kacigu koja ide u prtljažnik sa električnim otvorom ispod sedla, ključem u džepu, pritisnemo centralno dugme da oživimo skuter. Ostaje samo da stavite ruku na kočnicu i pritisnete prigušnicu da pokrenete CE-04. Podrazumevano, vozi u Eko režimu, koji će se pokazati kao veoma nežan i uverljiv za vreme da preuzme kontrolu nad vozilom u saobraćaju glavnih arterija Barselone. Ali takođe ćemo brzo doći do brojača da čak i u ovom režimu skuter ima resurse!

Vrlo brzo počinjemo da igramo da nikada ne dodirnemo kočnicu jer zaista, motorna kočnica vam omogućava da usporite skoro do zaustavljanja i veoma je prijatna za modulaciju brzine u saobraćaju. Još jedna pozitivna stvar koju odmah osetimo je nizak centar gravitacije koji daje samopouzdanje kada je u pitanju tkanje između automobila, a upravljanje je takođe idealno sa dobrim uglom upravljanja.

Ipak, pazite na impozantne dimenzije ovog maksi-skutera, dužine preko dva metra! Položaj za vožnju je prijatan, ima mesta za noge koje se mogu ispružiti napred, dok upravljač pada na ruku. Cenimo i tišinu kada hodamo gradom, za vozača kao i za pešake okolo, uprkos blagom zvižduku pri ubrzavanju.

Dok napuštamo grad, testiramo različite režime vožnje, uprkos tome što dugme na desnoj ručki nije lako aktivirati i koje zahteva otpuštanje gasa, što može biti prilično smešno s obzirom na nivo kočenja motorom! Nećemo isprobavati režim Rain za klizave puteve jer je vreme u Barseloni tokom našeg testa veoma lepo, već Road, koji daje malo više pecanja ubrzanjima i smanjuje nivo kočenja motorom. Odmah osećamo iskreniji pritisak koji visi na našem upravljaču i zaista se preporučuje za prigradske delove sa više „slobodnog hoda“.

Konačno, dinamički režim nas pokreće ispred bilo kog drugog skutera na putu, Iamaha T-Mak prvi. Ubrzanje je zadivljujuće, od 0 do 50 km/h se postiže za 2,6 sekundi za ovu verziju, jedva manje za uzdržanu verziju (2,7 sekundi). Testirali smo maksimalnu brzinu i za dlaku je premašili sa 127 km/h na satu. Dinamički režim takođe nudi najviše kočenja motorom i stoga takođe omogućava dobru regulaciju brzine na preklopima na visinama Barselone. Uprkos težini od 231 kg, raspodela težine je idealna. Ovo nije slučaj sa šoferšajbnom, simboličnom preko 50 km/h.

Poslednja tačka na stepenu prenosa unazad, jer da postoji jedan, koji se veoma lako uključuje pritiskom na „R“ na levoj ručki i okretanjem gasa: super praktično!

Autonomija koja ne laže
S obzirom na 130 km, autonomija koju BMV daje na tehničkom listu CE-04 izgleda sasvim na dohvat ruke, čak i ako se igra na režimima vožnje. Zaista, tokom našeg testa putovali smo 65,3 km, prosečnom brzinom od 28 km/h. Ostalo nam je tada 44% autonomije, najavljenih 49 km. Ili domet od 115 km, na putovanju na kome smo se zapravo malo „proširili“.

Ekstrapolacijom potrošnje prikazane na računaru na vozilu od 7,3 kVh/100 km, dobijamo domet od 122 km.

Bez igranja eko vožnje do maksimuma već igranjem na rekuperaciju energije motornom kočnicom (bez oporavka na kočnicama) i uz „razumnije“ korišćenje u svakodnevnim uslovima, postoji šansa da se približimo obećanim 130 km!

Zaključak
Direktni potomak C-Evolution-a, CE-04 ponosno preuzima baklju i ostaje jedini maksi-skuter sa nultom emisijom na tržištu. Takođe ima sve prednosti da proširi jaz u odnosu na (buduću) konkurenciju: fantastičan izgled, besprekornu dinamiku vožnje, sportski karakter, tehnologiju u vozilu, autonomiju u skladu sa svakodnevnom i urbanom upotrebom… Dovoljno da zaboravite na neke negativne tačke, od nelagodnosti sedla do impozantne veličine. Samo cena može obeshrabriti.

Zaista, prikazan po minimalnoj ceni od 12.150 € (ista cena za A1 i A2 verzije), CE-04 nije zaista dostupan svima, čak ni za usluge koje nudi nije preterano. Tim pre što je uz određena pomagala moguće spustiti cenu na 900€. CE-04 PRO verzija našeg testa, koja dodaje zagrejane ručke i druga centralna postolja, između ostalog, prikazana je na 13.320 evra.

Ipak, čak i prikazan po ovoj ceni, BMV CE-04 obećava svetlu budućnost. Dok će na našim putevima biti tek na proleće, BMV najavljuje da je već zabeležio oko 1.000 porudžbina za 2022. godinu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close