Automobili

Zašto će Suzuki prestati prodavati Ignis, Swace i Jimny 2025

Od 2025. Suzuki više neće prodavati mali Ignis, karavan Swace i terensko vozilo Jimny u Europi, a time ni u Italiji. Japanski proizvođač donio je ovu odluku kako bi se mogao uskladiti s novim i strožim ograničenjima emisije CO2 koje je nametnula Europska unija počevši od 2025. godine.

U praksi, Suzuki smanjuje europsku ponudu svojih benzinskih, blagih hibridnih i potpuno hibridnih modela kako bi izbjegao plaćanje neizbježnih kazni za one koji prekorače nova ograničenja emisije. Novi prosjek na snazi ​​od 2025. iznosi 93,6 g/100 km CO2 WLTP, u usporedbi s prethodnim 95,0 g/km NEDC.

Od 2025. samo Across, S-Cross, Swift i Vitara, zatim električni
Od iduće godine Suzukijevu ponudu automobila činit će dakle Swift, S-Cross, Vitara i Across, dakle sa 100% elektrificiranim motorima koji uključuju blagi hibrid, puni hibrid i plug-in hibrid. Sve to u iščekivanju prvog električnog Suzukija koji bi u Europu trebao stići krajem 2025. godine.

Još uvijek nema službenih pregleda električnog Suzukija, ali najnovije naznake dane uz predstavljanje koncepta eVX u Indiji govore o globalnom lansiranju 2025. godine, s baterijom od 60 kWh i dometom od 550 km. Proizvodna verzija eVX bit će prva od pet električnih inovacija koje je Suzuki najavio do 2030. godine.

Zbogom i Swift Sportu
Objavljujući oproštaj od Ignisa, Swacea i Jimnyja, tvrtka je također predvidjela da neće razvijati sportsku verziju Swifta, Swift Sporta koji je posljednjih godina stvorio vlastitu nišu entuzijasta, ali koji riskira imati negativan utjecaj na prosjek emisije CO2 u rasponu.

Povezani Clanci

Back to top button
Close
Close