Automobili

Škoda 935 Dynamic, od relija do muzeja marke

Aerodinamičan i vrhunski: to je Škoda 935 Dynamic. Predstavljen 1935. godine na 25. sajmu automobila u Pragu, prototip koji su dizajnirali dizajneri iz Mladá Boleslava spojio je izuzetno aerodinamičnu karoseriju i različita inovativna mehanička rješenja.

Zahvaljujući svojoj sofisticiranoj aerodinamici, zapravo, prototip postiže iznimno nizak koeficijent otpora od 0,37.

Iskustvo koje su inženjeri na ovom polju stekli s modelom 935 već je iskorišteno sljedećih godina u dizajnu serijskih modela kao što su Monte Carlo iz 1936. i Rapid 1500 OHV iz 1939., čime je započela nova era za marku.

Boxer motor i elektromagnetski mjenjač
U osnovi 935 Dynamic nalazi se i inovativan motor za ono vrijeme. Škoda koristi vodeno hlađeni 2-litreni četverocilindrični boxer montiran ispred stražnje osovine kao stražnji srednji motor. Na taj način dizajneri uspijevaju spustiti težište vozila što pozitivno utječe na vozne performanse.

Motor ima snagu od 55 KS i omogućuje Škodi maksimalnu brzinu od 130 km/h. Još jedna inovativna značajka je četverostupanjski elektromagnetski mjenjač francuskog proizvođača Cotal, koji omogućuje poluautomatsku promjenu stupnjeva prijenosa zahvaljujući predselektoru.

Povijest
Konstrukcija i dizajn Škode 935 Dynamic te znanje stečeno kroz njen razvoj potaknuli su marku Mladá Boleslav da sudjeluje na reliju Monte Carlo 1937. s modificiranom i kompaktnijom verzijom.

Projekt sportskog automobila s dva sjedala odobren je u travnju 1936., a reli verzija je izgrađena ubrzo nakon toga. Međutim, Škoda je zaustavila razvoj 1939. parkiranjem modela u skladištu.

U tom je trenutku automobil prodan privatnoj osobi, a Škoda je 1960-ih kupila automobil od istog vlasnika, čime je započela vlastita kolekcija povijesnih vozila. Trenutno je 935 Dynamic jedna od glavnih atrakcija Škodinog muzeja u Mladá Boleslav.

Povezani Clanci

Back to top button
Close
Close